270 patiekalų istorijų


 

MIELINĖ BULKA

Tikriausiai būtų sunku rasti žmogų, neragavusį mielinės tešlos pyrago, tradiciškai vadinamo bulka.  

Pagrindinį mielinės bulkos ingredientą – kvietinius (baltus) miltus Bona Sforca atvežė į Lietuvą iš Italijos, kadangi 1518 m. tapo Žygimanto Senojo žmona, o kartu ir Lenkijos bei LDK kunigaikštiene. Kartu su savimi į Lietuvą moteris taip pat atsivežė gausią palydą,– apie kelis šimtus rūmų svitos, kuri gamino jai įvairius patiekalus ir taip praturtino Lietuvos didikų virtuvę. Šiomis dienomis įprasti maisto produktai, tokie kaip alyvų aliejus, muskato riešutai, razinos, agurkai, pomidorai, kalafiorai, šparaginės pupelės, brokoliai, špinatai, kaparėliai, ciberžolė, šafranas, aukštuomenės virtuvėje nebuvo naudojami, juos išpopuliarino Bona Sforca.

Receptas:

  • 1 litras pieno
  • 2 kg miltų
  • 60 g mielių
  • 1 kiaušinis
  • Stiklinė cukraus
  • Druskos
  • Pakelis sviesto

3-4 val. pakildinti, aptepti kiaušiniu, cukraus pudra ir cukrumi

Mieles sumaišome su cukrumi ir šlakeliu pašildyto pieno, įberiame žiubsnelį miltų ir paliekame, kad masė pakiltų. Sviestą gerai išsukame ir sudedame į pakilusią mielių masę, įpilame likusį pieną ir miltus, gerai išmaišome. Uždengiame švariu rankšluosčiu ir paliekame 3-4 val. pakilti. Masei pakilus tešlą perkeliame ant skardos, formuojame norimos formos pyragą, jo viršų aptepame kaišinio plakiniu. Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 30 minučių, atvėsus apibarstome cukraus pudra.  

Naudoti šaltiniai:

BAŠKIENĖ, Rasa. Bona Sforca – moteris, gimusi valdyti vyrus. Bernardinai.lt, 2017. Prieiga per internetą: http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2017-11-19-bona-sforca-gimusi-valdyti-vyrus/166190

LRT. Knygos apie Boną Sforcą autorės: greičiausiai ji buvo pirma moteris Lietuvoje, kuri laikėsi dietos. 2020. Prieiga per internetą: https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000097250/knygos-apie-bona-sforca-autores-greiciausiai-ji-buvo-pirma-moteris-lietuvoje-kuri-laikesi-dietos

 

Siųskite ir jūs savo mielinės bulkos receptą el. paštu jonavai270@gmail.com